Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT la Tulcea- carte postala anii ’70

Nava de pasageri BANAT

A fost construita la Santierul Naval Oltenita in 1972, pentru Navrom Galati.
A fost folosita pe relatiile Galati-Braila, Galati-Tulcea, precum si pe relatiile din Delta Dunarii.
In 1999 a fost transferata impreuna cu ceea ce mai ramasese din flota de pasagere a Galatiului la Tulcea, la nou infiintata subsidiara a Navrom Galati – Navrom Delta Tulcea.
A continuat sa deserveasca relatiile din Delta Dunarii.
In 2003 a trecut printr-o reparatie capitala la Tulcea.

Pasagerul BANAT la Sulina, 2013 – foto: www.miscellanea.ro / Andrei C.

Pe 15 decembrie 2014, in timp ce efectua cursa Tulcea-Sulina avand la bord aproape 300 de pasageri, pe o vreme cu ceata densa, a colizionat cu cargoul SIBEL J, pavilion tanzanian, in apropierea localitaii Partizani, Mm 30-31. Desi imediat dupa producerea accidentului s-a vehiculat informatia (falsa) ca acel cargou ar fi lovit nava de pasageri, o fotografie pe care ne-a trimis-o un pasager aflat pe nava arata contrariul: cargoul tanzanian era ancorat, iar BANAT este nava care a intrat in el, impactul avand loc in tribord.
Accidentul s-a soldat doar cu speritura celor aflati la bord si pagube materiale la nava BANAT ( cabinile de la nivelul 1, prova / geamuri sparte, braul de la nivelul 1, precum si braul din dreptul comenzii fiind deformate ). Dupa 2 ore nava BANAT si-a continuat marsul catre Sulina.
A fost apoi reparata la Tulcea si a revenit pe traseele din Delta.

Pasagerul BANAT – fotografii: Florin Aftene

La jumatatea anului 2016 a fost trimis la Navrom Shipyard Cernavoda, unde a intrat intr-un amplu proces de modernizare. Interioarele au fost reamenajate, instalatiile, tubulatura, echipamentele de navigatie, motoarele au fost inlocuite. Dupa cum avea sa declase directorul Navrom Shipyard Cernavoda, dl. Dorin Buca, doar 10% a mai ramas din vechea nava!
La sfarsitul anului 2017 pasagerul BANAT a revenit la Tulcea, remorcat. Aici au continuat lucrarile de amenajare (interioare, balustrade, echipamente de navigatie, etc). Lucrarile au fost finalizate in iunie 2018.
Nava a revenit apoi pe traseele din Delta Dunarii.
Investitia s-a ridicat la 2,5 milioane Euro.

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT pe Canalul Sulina, 19.08.2014 – foto: Paul Ionescu

Cateva caracteristici ale navei:
– Lungime: 61.50 m, latime: 11.30 m, pescaj maxim: 1.80 m
– deplasament maxim: 472 t
– ENI: 46000182
– MMSI: 264162125
– Call Sign: YP2125
– propulsia originala era asigurata de catre doua motoare licenta Maybach, MB820DB, a cate 820 CP fiecare, construite la uzinele 23 August, Bucuresti / acestea au fost inlocuite cu ocazia modernizarii din 2016-2017 cu 2 motoare Volvo-Penta
– transmisie: reductor-inversor
– 2 elici, pale fixe
– viteza: 30 km/h
– bunker: 22 t
– dotata initial cu doua diesel generatoare a cate 60 KW, 390 V, 50 HZ CA / aceste au fost inlocuite la modernizarea din 2016-2017
– nava este incadrata in categoria “pasager fluvial de 300 locuri”, insa poate lua la bord chiar si 600 de pasageri

BANAT – accident 15.12.2014

– nave surori:
— MUNTENIA (vanduta in Serbia in 2002, in prezent ajunsa o epava la Zemun)
— MOLDOVA (modernizata la Tulcea in perioada 2006-2010, functionala si in prezent la Navrom Delta Tulcea)
— MEHEDINTI (modernizata la Drobeta Turnu Severin in perioada 2012-2013, transformata in nava-restaurant, insa una care poate efectua si croaziere pe Dunare)
— ISTRIA (dezmembrata in 2003 la Tulcea, desi era perfect functionala)
— VRANCEA (ex ARDEALUL) (activa si in prezent pe relatiile din Delta Dunarii, dupa ce in perioada 2009-2017 a zacut la Galati in asteptarea reparatiilor)

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

BANAT la Navrom Shipyard Cernavoda, in reparatii/modernizare, 2017 – foto: Nicusor Stefan

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

BANAT la Navrom Shipyard Cernavoda,  in reparatii/modernizare, octombrie 2017 – foto: Costel Vasiliu

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

BANAT la Navrom Shipyard Cernavoda, aproape de finalizarea reparatiilor/modernizarii, noiembrie 2017 – foto: Paul Agache

**************************************************************************************************

Pasagerul Fluvial “de 300 de locuri” (articol din Revista “Marea Noastra pentru Tineret” Nr 10(3) 2002 – Articolul a fost consemnat dupa materialele prezentate de D-nul Ing. Sergiu Filipescu , de catre redactorul sef “Marea Noastra pentru tineret “ ing constructor naval Silviu Morariu)

Se numeau asa de “300 de locuri” deoarece, pe masura ce se tot construiau nave de acest tip, an de an, sarcinile de plan trasate de CSP (Comitetul de stat pentru planificare) cresteau! Birocratii impuneau cifrele pentru a avea ce raporta la Comitetul Central, iar constructorii navali si Navrom-ul, cunoscand procedura, au construit un tip de pasager pentru Dunare care a fost anuntat pentru “ 300 de pasageri”, dar el putea lua la bord, curent, dupa prevederile Registrului Naval al URSS, 600 de persone, iar dupa prevederile lui Birou Veritas chiar 1200 de persoane. Acest tip de nava, in realitate, in duminicile cand erau meciuri mari de fotbal la Braila sau Galati (uneori si Tulcea) transportau curent si 1500 de pasageri.
Seful de proiect al acestui tip de Nava a fost inginerul constructor naval Sergiu Filipescu. Navele de acest tip puteau face fata “gradual” cifrelor de plan in continua crestere privind transportul de pasageri.
S-a cerut proiectarea unui astfel de pasager, prin anul 1966-1967. Intrucat ICEPRONAV a refuzat proiectarea pe motiv de lipsa de experienta pentru astfel de pasagere, Ministerul Transporturilor a fost de acord cu ing. Sergiu Filipescu sa intocmeasca proiectul de oferta si preliminar, prin IPTANA, unde, in acest scop, aceasta a fost angajat cu jumatate de norma.
De lucrat, ing S Filipescu lucra acasa unde avea planseta. Ministerul Transporturilor nu se lansa intr-o aventura, deoarece ing S.Filipescu avea deaja in urma sa proiectarea in anii 1964-1966 a navelor catamaran, a bacurilor de 25 de tone pentru 20 de turisme si a bacurilor de 300 tone pentru 20 de camioane sau 3 trailere de cate 100 de tone. Navele realizate dupa aceste proiecte au dat rezultate foarte bune, ing. Sergiu Filipescu, pus in situatia de a rezolva problema, si-a adus aminte ca in facultate a avut ca proiect de diploma un pasager de 300 de locuri, deci avea idee despre ce poate fi vorba. Documentandu-se prin revistele vremii a gasit mai multe nave apropiate.
El a ales din revista Schifbau-1941 un yaht de pe Rhin, “Osmark”, nava de mare protocol, care avea publicat planul si forme, relativ corect, dar avea pentru propulsie instalatii Voithschnaider (disc rotativ cu palete verticale si orientabile). Ing. S Filipescu, pornind de la acest plan de” revista “, a transpus pe planseta planul de forme , balansat dupa toate regulile meseriei si a prelucrat pupa navei pentru elici clasice.
Pe baza planului de forme rezultat a facut variante de amenajare nava si compartiment motor. S-a agreat o formula pe care ing. S.Filipescu a facut proiectul preliminar, care a fost avizat favorabil de catre Consiliul Tehnic al Ministerului Transporturilor si si-a dispus contractarea constructiei navei.
Intrucat nici de aceasta data ICEPRONAV nu a acceptat sa treaca la elaborarea proiectului tehnic, invocand fel de fel de amanunte, ing.S.Filipescu a fost insarcinat sa-si formeze un colectiv de 6 persoane proiectanti de la D.T.N. si care au fost detasati prntru 6 luni la Santierul Naval Oltenita. Actiunea s-a petrecut in 1968.
Inainte insa, pentru a fi siguri, ing.S.Filipescu a cerut sa se verifice carena navei si elicea proiectata la un bazin de incercari, recunoscut international. A primit aprobarea pentru Paris, la bazinul de de incercari carene al Marinei Militare (Scoala de geniu maritim), bazin foarte bine cotat la vremea aceea. La bazin rezultatele au fost de-a dreptul exceptionale. Carena era perfecta, nu avea nevoie de nici un retus si era optima pentru viteza de 35-40 km/h, iar elicea era cea mai buna din tot ce s-a probat in acel bazin pentru nave de pasageri, avand un diametru de 0,777.
Nava prototip a fost gata in 1969 si rezultatele au fost peste asteptari, viteza in apa moarta fiind de 35km/h.
Nava prototip a fost dotata cu 2 motoare romanesti licenta Mayhach Mercedes Benz 820 Dbm de 820 CP, nominal la 1350 ture pe minut. Elicea era calculata acoperitor pentru 700 CP. Pentru a proteja motoarele, de care marturiseste D-nul S.Filipescu, le era frica, regimul de durata fiind stabilit de cca 600 CP pe motor pentru care elicea avea diametrul optimal de 1,6 metri. In aceste conditii nava la M.C.R. cu 2×700 CP avea 35 km/h in apa moarta, la CSR cu 2×600 CP, avea 30km/h iar la suprasarcina cu 2x820CP avea 38 km/h (putere nominala la motoare, deci nefortate).
Pe acest proiect s-au construit la Oltenita 6 nave de pasageri, care sunt cele mai rapide de pe Dunare. Acestea au fost “Ardealul” (ulterior numele schimbat in Vrancea)”, ”Moldova”, ”Muntenia”, ”Banat”, ”Istria” si “Mehedinti”, construite intre 1969 si 1972. Toate cele 6 nave sunt deosebit de functionale, cu o arhitectura externa frumoasa si interna eleganta, o parte din ele sunt in serviciu si astazi. Sunt nave luxoase pentru aceasta categorie (nave de zi).
La eleganta interioarelor a contribuit si marele artist plastic Dimitrie Stiubei, care a conceput si realizat cate 7 mari intarsia deosebit de frumoase (de 1,5-2 m inaltime si 2.5-3 m lungime).
Navele au fost dotate cu ultimele noutati tehnice de la acea vreme (1970-1972).
De mentionat ca pe aceeasi carena s-a facut si proiectul preliminar pentru nava de protocol “Mihai Viteazul”. Aceasta nava s-a contruit la Oltenita intre anii 1975-1976.

 

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT revine la Tulcea in decembrie 2017

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT  la Tulcea, 3.01.2018 – foto: Sever Condrat

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT in probe la Tulcea,  8.06.2018 – foto: Parvana Florin

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT in probe la Tulcea, iunie 2018 – foto: Florin Aftene

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Pasagerul BANAT la Tulcea, 24.04.2019 – foto: Cristian Munteanu

Pasagerul BANAT la Galati, 29.06.2019, excursie cu ocazia Zilei Dunarii – fotografii: Alexandru Toma

Shares
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google+
 • Blogger
 • Myspace

Banat la Tulcea – fotografie Studiourile Buftea 

Actualizări pagină :

– 1 Decembrie 2021 – Cristian Munteanu – introdus fotografie Studiourile Buftea Nava Banat la Tulcea 

– 20 Decembrie 2019 – Cristian Gregoretti  – Pagină creată

Contributors