Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace
logo shipspotting
Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul MARASTI la Liverpool, anii ’80 – foto: www.shipspotting.com / Paul Tunney

Cargoul MARASTI / DELTA 1 / ELENI (1980-2004)

A fost construit la Santierul Naval Galati, numar de santier 693, fiind livrat Navrom Constanta in cursul lunii iunie 1980.
Aceasta serie de cargouri a folosit corpul vrachierelor din seria PIONIERUL, caruia i-au fost adaugate bigile. O alta diferenta fata de seria PIONIERUL a reprezentat-o propulsia: daca la seria PIONIERUL aceasta a fost de provenienta poloneza, varianta cargou a fost echipata cu motoare licenta MAN, fabricate la ICM Resita, care au generat numeroase probleme.
Mai trebuie mentionat si faptul ca seria PIONIERUL a folosit, de fapt, corpul unor nave (carboniere) construite pentru India in prima parte a anilor ’70, suprastructura fiind putin modificata.
Cargoul MARASTI a navigat pentru Navrom Constanta pana in 1990, cand a fost transferat in patrimoniul nou infiintatei companii – Romline Constanta, aparute in urma reorganizarii Navrom Constanta.
In cursul anului 1990 a fost reparat si inchiriat, impreuna cu nava sora MARASESTI, unei companii despre care nu am reusit sa gasesc vreo informatie: corpul celor doua cargouri a fost vopsit in albastru, suprastructura in alb, iar cosul in rosu, cu niste romburi albe pe fundal. Au continuat sa navigheze sub acelasi nume si sub pavilion romanesc.
Din 1992 s-au intors la Romline.
Catre sfarsitul anului 1992, cele doua cargouri – MARASTI si MARASESTI – au fost inchiriate Sorena SA Constanta. Incepand cu data de 11.12.1992, numele celor doua cargouri a fost schimbat in DELTA 1 pentru MARASTI, respectiv DELTA 2 pentru MARASESTI. Au continuat sa navigheze sub pavilion romanesc.
Cele doua cargouri s-au reintors la Romline Constanta la inceputul anului 1994.
In vara anului 1994 Romline a inchiriat cargourile DELTA 1 (ex MARASTI), DELTA 2 (ex MARASESTI) si AMARA catre Socib Maritime (un mix romano – grecesc condus de un individ grec, Nearchos Christodoulidis, care avea deja antecedente penale in Grecia pentru frauda si inselaciune); durata de inchiriere (contracte de bare-boat) era de 5 ani.
La scurta vreme, Serban Mihailescu, pe atunci secretar de stat, seful Directiei Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor (ulterior deputat si senator PSD in Parlamentul Romaniei, cunoscut si ca “Micky Spaga”) s-a implicat direct in relatiile contractuale ale firmei lui Christodoulidis, aproband infiintarea unei sucursale Socib in Grecia, care, de fapt a operat navele dupa bunul plac.
Dupa preluare, cargourile DELTA 1 (ex MARASTI) si AMARA au fost duse la Santierul Naval Mangalia, pentru reparatii. Acestea s-au finalizat la inceputul anului 1995. Numele cargoului DELTA 1 a fost schimbat in ELENI, pavilionul arborat ramanand cel romanesc.
Pentru reparatiile cargourilor, Socib avea sa se imprumute (asa cum aveau sa faca mai toate acele “companii private de shipping”) la Bancorex.
Numai ca Socib a “uitat” sa mai achite contravaloarea reparatiilor efectuate la cargourile AMARA si DELTA 1 (ex MARASTI) catre Santierul Naval Mangalia. Astfel, datoria de 4,5 milioane de dolari catre SN Mangalia a cazut in spatele Romline.
Un raport din 1996 lista cargoul ELENI ca valorand undeva intre 2,25 si 2,75 milioane USD.

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul MARASTI in anii ’80

Ceea ce a urmat e povestea “clasica” a navelor romanesti inchiriate unor “firme de apartament” sau unor indivizi dubiosi: acumularea treptata a datoriilor, echipaje neplatite, tinute cu lunile la bordul navelor, arestarea acestora prin diverse porturi ale lumii…
Cargoul ELENI avea sa fie arestat la Madras/India in martie 1997, pe fondul datoriilor acumulate de catre Socib catre diverse companii / echipaj, datorii ce se ridicau la aproximativ 2,8 milioane USD.
Contractul prin care societatile romanesti (Romline si Navrom, care avea si ea inchiriate 2 cargouri catre Socib) suportau cheltuielile, iar navlositorul grec incasa beneficiile a fost denuntat numai dupa un control al Ministerului Finantelor. Paul Dinulescu (director general Romline), Gavril Groze (manager Romline) si Vasile Duca (director Santier naval Mangalia) au fost trimisi in judecata, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Grecul Nearchos Christodoulidis a fost si el trimis in judecata pentru uz de fals si inselaciune.
In 2000 Paul Dinulescu a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, grecul Christodoulidis la 3 ani de inchisoare, in timp ce Gavril Groze si Vasile Duca au fost achitati. Sentinta a fost atacata de cei doi, in cele din urma si ei fiind achitati. Deci… ca si in alte celebre dosare care au facut subiectul fostei noastre flote, nici in acest caz nimeni nu a platit pentru imensul prejudiciu creat.
Lucru care nu ar trebui sa mai mire pe nimeni: aceasta este “impartiala” justitie din Romania, care inclina balanta intr-o parte sau alta in functie de “culorile” guvernelor corupte care au condus si mai conduc Romania!
Romline avea sa retraga cele 3 cargouri din acel contarcat pagubos; insa avea sa le retraga cu tot cu datorii. Datoriile Socib catre Romline, resprectiv Santierul Naval Mangalia au fost estimate la 16,8 milioane USD!
In urma Socib, a ramas o “gaura” de 2,8 milioane USD la Bancorex conform listei publicate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului: http://www.aaas.gov.ro/upload/Debitori%20Bancorex.pdf .
Bani care nu au fost si nu vor mai fi recuperati niciodata…
La data de 4.08.1997 a fost publicata HG 397 privind aprobarea Programului special pentru scoaterea de sub arest/retinere a unor nave apartinand flotei maritime comerciale; nici macar aceste fonduri alocate nu au fost suficiente pentru eliberarea tuturor navelor arestate… Cargoul ELENI a ramas in continuare arestat la Madras.
Echipajul ramas la bordul cargoului a ajuns la limita disperarii, ajungand sa traiasca in conditii inumane si nefiind platit de luni de zile. La data de 12.08.1998, ofiterul mecanic I – Gigel Clapa s-a aruncat in mare, strigand, ca ultim semn de disperare: “Vreau banii si sa plec acasa, la familie!”.
Ulterior echipajul a fost repatriat, la bordul cargoului fiind adus un echipaj minim, de siguranta.
Cargoul, insa, nu a mai fost eliberat niciodata.
La data de 20.03.2004 a fost vandut unor indieni, pentru 2,1 milioane USD. Cargoul a fost remorcat pana la Chennai/India, unde ar fi urmat sa fie dezmembrat.
In noiembrie 2010, un prieten de-al meu, navigator, a ajuns cu nava la Chennai. De acolo mi-a trimis o fotografie cu ramasitele unei nave, din care mai ramasese doar o portiune din corpul sau, pe care se putea citi foarte clar, in pupa tribord, portul de inregistrare – Constanta.
Amandoi ne-am tot dat cu parerea la nava care zacea dezmembrata acolo, insa, era greu de imaginat ca ar mai fi putut fi ELENI, dupa mai bine de 6 ani de cand fusese vanduta la fier vechi… Si totusi, a doua zi, acesta a reusit sa coboare de pe nava, si, ajungand in prova navei dezmembrate, in babord, a fotografiat o bucata mare de table desprinsa din corpul navei, pe care se puteau vedea literele NI (de la ELENI), iar sub aceste litere, acoperite de vopsea, literele ASTI (de la MARASTI).
Se pare ca lucrarile de dezmebrare s-au desfasurat intr-un ritm extrem de lent. De altfel, si la acea data, nimeni nu lucra la dezmembrarea a ceea ce mai ramasese din nava.

Cateva caracteristici ale cargoului:
– Lungime: 145,10 m, latime: 20,99 m, pescaj: 9,20 m
– IMO: 7942506
– Call sign: YQIW
– 15.000 tdw/ 10.671 Gt
– propulsia: un motor 8L52/55A, licenta MAN, fabricat la ICM Resita, ce dezvolta 8.000 CP / acesta antrena o elice cu pas variabil
– viteza maxima: 15 Nd
– bunker combustibil: 1.557 tone
– dotat cu 3 diesel generatoare a cate 500 KW, 400 V, 50 HZ CA
– 4 magazii / 7 guri magazii
– 4 bigi: 2 x 22 t SWL si 2 x 12 t SWL fiecare
– putea lua la bord pana la 334 de containere
– nave surori: OITUZ, MARASESTI, DRAGOMIRESTI, RIURENI, ROMAN, GROZAVESTI, AVRAMESTI, POSADA, IRENES DIAMOND (export)



Fotografiile preluate din web site-ul www.shipspotting.com sunt publicate in scopuri educative, non-profit in www.marinarii.ro conform termenilor si conditiilor sursei care detine toate drepturile. 


The picturs taken from the web site www.shipspotting.com are published non-profit for educational purposes in www.marinarii.ro as stated on source terms and conditions that has all the rights .