Petrolierul DOROTHEA BASSE la sfarsitul anilor ’50 – foto: https://www.shipvault.com/
Petrolierul PACE / PRAHOVA (1957-1991)
A fost construit la UDDEVALLA VARVET A/S, Uddevalla / Suedia, fiind livrat companiei britanice Stanhope. Numele cu care a fost lansat, in cursul lunii februarie 1957, a fost STANVALE.
Ulterior, petrolierul a fost vandut, in cursul aceluiasi an (1957), companiei daneze Basse. Numele i-a fost schimbat in DOROTHEA BASSE.
In 1962 a fost vandut Romaniei, impreuna cu nava sora, CAPTAIN T BASSE.
A intrat in dotarea Navrom in cursul anului 1962, cu numele PACE, pavilionul arborat fiind schimbat cu cel romanesc.
De la sfarsitul anului 1964 i-a fost schimbat numele in PRAHOVA.
Petrolierul PACE in 1963
A fost folosit pana in 1975, cand a fost scos din exploatare, ulterior fiind retras in bazinul mare de la Sulina, unde a fost folosit ca depozit de combustibil.
In cursul anului 1986, statul roman, a convenit, prin intermediul unei firme apartinand securitatii, impreuna cu ICE Chimica Bucuresti si Chimica Lichtenstein, preluarea a 300.000 t reziduuri chimice toxice ce urmau sa fie, pentru inceput, depozitate la Sulina, urmand ca, mai apoi, sa fie reciclate. Statul roman ar fi urmat sa incaseze valuta pentru fiecare tona de reziduuri distrusa/reciclata.
In iulie 1987 au inceput sa soseasca la Sulina primele transporturi de deseuri chimice toxice: primele 1.200 t au sosit incarcate in butoaie, la bordul unui cargou, urmatoarele 1.800 t fiind aduse de catre un tanc chimic.
La Sulina fusesera construite in graba niste depozite, care urmau sa adaposteasca aceste deseuri.
Daca butoaiele au fost transferate in aceste depozite, cantitatea de 1.800 t adusa de catre acel petrolier a fost depozitata in tancurile petrolierului PRAHOVA.
In toamna anului 1987, au inceput sa apara in presa straina informatii despre aceasta afacere cu deseuri chimice toxice a statului roman si de poluarea care va aparea in zona in cazul in care s-ar fi incercat reciclarea acestora.
In incercarea de a-si spala imaginea, Ceausescu a ordonat organelor securitatii aranjarea unui simulacru de proces care i-a scos vinovati pe directorul Zonei Libere Sulina si directorul ICE Chimica Bucuresti, care au fost condamnati la 11-15 ani inchisoare, fiind eliberati abia dupa evenimentele din decembrie 1989.
Pentru a scapa de acele desuri chimice, deja depozitate la Sulina, organele securitatii au angajat niste intermediari straini pentru preluarea acestora: un cargou turcesc, a carui nume fusese sters, a incarcat acele butoaie, dupa care a plecat in largul Marii Negre, unde, se pare, ca mare parte din ele au fost aruncate peste bord; imaginile aparute in presa turca aratau niste butoaie gasite pe tarmurile turcesti, butoaie ce prezentau incriptii similare celor de la Sulina…
La fel s-a intamplat si ce reziduurile stocate la bordul petrolierului PRAHOVA, acestea fiind preluate de catre un tanc petrolier fantoma.
Petrolierul PRAHOVA (ex PACE) la Hoek van Holland la inceputul anilor ’70 – foto: www.shipspotting.com / Mike Griffiths
Dupa 1990, singurul lucru care mai amintea de acea afacere era petrolierul PRAHOVA.
Si acesta a disparut in cea mai mare taina, la fel ca si deseurile…
In seara zilei de 4.02.1991, remorcherul turcesc OCEAN ASLI a acostat langa PRAHOVA. Dupa lasarea intunericului, lanturile ancorelor petrolierului PRAHOVA au fost taiate, acesta fiind scos la remorca din bazinul mare Sulina, de catre remorcherul turcesc.
Odata ajuns in Marea Neagra, a plecat cu destinatia Aliaga / Turcia. Pe drum i-a fost sters numele, fiindu-i revopsit vechiul nume, PACE, nume cu care a ajuns la destinatie.
A ajuns la Aliaga la data de 10.02.1991, fiind ulterior dezmembrat.
Petrolierul PRAHOVA (ex PACE) in anii ’70 – © https://digitaltmuseum.se/ Boman, J. Robert
Cateva caracteristici ale navei:
– Lungime: 173,43 m, latime: 21,33 m, pescaj: 9,35 m
– IMO: 5268061
– Call sign: YQSY
– 19.324 tdw/ 12.377 Gt
– propulsia era asigurata de un motor diesel, model Gotaverken VGS8, produs la Goteborg / Suedia, ce dezvolta 7.500 CP
– viteza maxima: 13,6 Nd
– bunker combustibil: 1.238 t
– dotat cu 3 diesel-generatoare: 2 x 200 KW, 220 V, 50 Hz CA, respectiv 1 x 145 KW, 220 V, 50 Hz CA
– dispunea de 22 tancuri care puteau stoca in total 25.018 metri cubi petrol
– nava sora: PLOIESTI (ex PRIETENIE)
Fotografiile preluate din web site-ul www.shipspotting.com sunt publicate in scopuri educative, non-profit in www.marinarii.ro conform termenilor si conditiilor sursei care detine toate drepturile.
The picturs taken from the web site www.shipspotting.com are published non-profit for educational purposes in www.marinarii.ro as stated on source terms and conditions that has all the rights .
Ultimele Comentarii