Tancurile de bunkeraj ZEMES si GRIVITA 2 la Constanta, 22.09.2010 – foto: Cristian Gregoretti
Tancul de bunkeraj ZEMES
A fost construit la Santierul Naval Giurgiu, numar de santier 4363, fiind livrat Chimpex Constanta in cursul lunii iunie 1972.
A activat in portul Constanta, fiind folosit pentru aprovizionarea cu combustibil a navelor aflate in incinta sau in rada portului Constanta.
Din 1991 a ajuns in patrimoniul nou infintatei companii, SC Oil Terminal SA Constanta, care a preluat activitatea de bunkeraj in portul Constanta.
Mai apoi, in 1995, activitatea de buncheraj din portul Constanta avea sa fie tranferata Navcom SA Constanta, aparuta in urma reorganizarii SC Oil Terminal SA Constanta.
Tancurile de bunkeraj, printre care si ZEMES, au ajuns in patrimoniul acestei noi companii.
Dupa numai 3 ani, ajunsa in pragul falimentului, Navcom SA Constanta avea sa se regaseasca pe lista societatilor comerciale incluse in programul oferta de privatizare pentru anul 1998, publicata de catre Guvernul Romaniei la data de 2.07.1998.
Cum la acea vreme astfel de privatizari erau vizate de catre “baietii destepti”, nici Navcom nu a avut o soarta diferita.
Astfel, pachetul majoritar de actiuni al Navcom SA avea sa ajunga in proprietatea iordanianului Yousef Hussein Odeh, pentru infima suma de aproximativ 192.000 USD.
Aceasta “privatizare” a fost posibila cu sprijinul lui Ion Jercan, ajuns director general la Departamentul Transporturi Navale Maritime, Fluviale si pe Cai Navigabile din cadrul Ministerului Transporturilor, dupa ce reusise sa falimenteze “prima companie privata de shipping” – Conav J&T, pe care o infiintase in 1991.
Acesta a exercitat trafic de influenta (cu siguranta, nu pe gratis) pentru a subevalua valoarea patrimoniului Navcom…
Imediat dupa “privatizare”, Navcom a intrat in procedura de lichidare judiciara. Doar la Bancorex figura cu o datorie de aproximativ 75.000 USD.
Deoarece exista riscul pierderii unor nave, in cazul in care AVAB ar fi dispus sechestrarea si vanzarea acestora in scopul recuperarii datoriilor, in cursul anului 2002, iordanianul a transferat 4 tancuri de buncheraj (ZEMES, COMANESTI, MORENI si TICLENI), prin vanzari formale, din patrimoniul Navcom, in patrimoniul unei alte firme infiintate de catre acesta in 2001 – Safe Ways Shipping Co srl Constanta.
In caz ca acest nume va suna cunoscut, este una si aceeasi firma la care avea sa ajunga, din nefericire, fostul cargou FAGARAS, redenumit LUJIN 2, si care avea sa sfarseasca tragic in 2005, pe coastele algeriene, naufragiu in care si-au gasit sfarsitul si 3 marinari romani…
“Spalate” de orice datorie, cele 4 tancuri de bunkeraj au devenit libere spre a fi vandute de catre iordanian, acesta urmand sa incaseze intreaga suma de vanzare.
Astfel, in cursul anului 2003, ZEMES a fost vandut SC Alutus Shipping Ecologic srl Mangalia, pentru 130.000 USD.
A fost acostat in portul Constanta, in dana din dreptul Farului Verde de la intrarea in portul Constanta, fiind folosit pentru stocarea deseurilor petroliere.
L-am vazut ultima data in cursul anului 2010, in acea locatie.
Ca fapt divers, intre anii 2006 si 2010 am vizitat de cateva ori portul Constanta si aproape in orice situatie in care ajungeam in apropierea navei ZEMES si incercam sa o fotografiez, apareau cativa indivizi pe nava, strigand si facand semne disperate sa plec de acolo si sa nu fotografiez nimic…
In prezent nu pare a mai fi in acea locatie. Are cineva mai multe detalii referitoare la soarta sa?
Cateva caracteristici ale navei:
– lungime: 54,26 m, latime: 10 m, pescaj maxim: 3,62 m
– IMO: 7623394
– 1.243 tdw / 832 Gt
– propulsia era asigurata de catre doua motoare licenta Maybach, model MB836B, a cate 280 CP fiecare, fabricate la fostele uzine 23 August, Bucuresti
– reductoare-inversorare RENK-UMC Resita
– 2 elice pas fix in duze mobile
– bunker combustibil: 17 t
– dotat cu doua diesel-generatoare a cate 100 KW, 400 V, 50 Hz, CA fiecare
– dispunea de 8 tancuri pentru depozitare, ce puteau stoca in total 1.358 mc combustibil
– incarcarea/descarcarea se facea cu ajutorul a 4 pompe
– dotat cu o biga de 2,5 t SWL
Ultimele Comentarii