Remorcherul BUSTENI la Galati – fotografii: Cristian Gregoretti

Remorcherul maritim BUSTENI

A fost construit la Santierul Naval Drobeta Turnu Severin, numar de santier N3010003, fiind livrat in cursul lunii mai 1987 Santierului Naval Galati.
Este folosit la manevrarea corpurilor de nava din Santierul Naval Galati, la asistenta lansarilor din Santierul Naval Galati, in special, insa mai ofera asistenta si remorcherului LAINICI la lansarile de la Braila sau Tulcea.
De asemenea, este folosit si la transportul corpurilor de nave nepropulsate construite in Romania si care urmeaza sa fie finalizate in santiere navale din strainatate, in drumul acestora catre Marea Neagra.
In situatii speciale este solicitat si la dezesuarea unor nave, asa cum s-a intamplat in cursul lunii octombrie 2017, cand a participat la dezesuarea cargoului SITHONIA, la Galati, in dreptul insulei care apare atunci cand Dunarea scade.
In decursul anilor i-au fost aduse mai multe modificari: cea mai ” vizibila” a fost cea legata de cele doua cosuri, care acum arata ca la remorcherele mai noi. Aceasta modificare s-a facut in cea de-a doua jumatate a anului 2009.
s-au mai facut modificari si la interiorul remorcherului, prin marirea careului, crearea a trei cabine la pupa, si in compartimentul masini au mai aparut ceva modificari.
De asemenea, au fost inlocuite vechile diesel-generatoare cu unele noi – Saab Scania Sisu Diesel.

Remorcherul BUSTENI la Galati – fotografii: Paul Ionescu

Cateva caracteristici ale remorcherului:
– Lungime: 35.68 m, latime: 10.5 m, pescaj: 3.35 m
– IMO: 8861333
– MMSI: 264162065
– Call sign: YQEI
– Gt: 385
– propulsat de doua motoare licenta Sulzer, model 6LDSR-28J, fabricate la ICM Resita, a cate 1.200 CP fiecare
– elice pas variabil in duza, aliaj, fabricatie RDG
– viteza maxima : 14 Nd
– bunker: 96 tone
– 3 diesel-generatoare tip D120 8V, fabricatie la Uzinele Timpuri Noi din Bucuresti a cate 56 KW, 400V, 50HZ CA / acestea au fost inlocuite cu unele noi – Saab Scania Sisu Diesel
– bolard pull: 32 tf
– clasa de navigatie M2
– echipaj: 8

– info: Jan Husca, Cristian Gregoretti, Paul Ionescu, Irimia Gheorghe, Cornel Limbidis

Remorcherul BUSTENI – fotografii: Irimia Gheorghe

Remorecherul Busteni la Galati 9 decembrie 2020 – Fotografie Marius Ionescu ©

Pagină actulizată 09 Decembrie 2020 – Cristian Munteanu – introdus fotografie Nava Busteni la Galati – autor Marius Ionescu. 

Contributors