Cargoul FRASINET in 1990 – © photoship.co.uk (acesata pagina nu mai exista in prezent)
Cargoul FRASINET / SAMMARINA (1977-2001)
A fost construit la Santierul Naval Galati, numar de santier 667, fiind livrat Navrom Constanta in cursul lunii iunie 1977.
A navigat pentru Navrom pana in 1990, fiind apoi transferat in patrimoniul nou-infiintatei companii – Romline Constanta, in urma procesului de reorganizare a Navrom.
La data de 7.08.1992 a esuat in stramtoarea Berhala, in timp ce efectua un voiaj intre Surabaya / Indonezia si Egipt.
Scafandrii sositi la locul incidentului au constatat o spartura in dreptul tancului de combustibil, precum si taieturi in tribord, sub linia de plutire.
Incepand cu data de 24.08.1992, s-a inceput descarcarea cargoului in alte nave, dupa care scafandrii au trecut la reparatii provizorii.
La data de 8.09.1992, cargoul FRASINET a fost repus pe linia de plutire, fiind apoi remorcat de catre remorcherul SALVERITAS cu destinatia Singapore.
Si a ramas acolo pentru mult timp, mai exact pana in iunie 1995, Romline neavand fondurile necesare pentru a plati lucrarile de reparatii si salvare a navei.
A fost vandut apoi Sammarina Shipping & Trading Constanta. A intrat in reparatii capitale, pupa fiindu-i modificata (vechea pupa rotunjita a fost inlocuita cu una dreapta).
A fost vopsit in culorile specifice Sammarina Shipping: corpul in verde, suprastructura ramanand alba.
La finalizarea reparatiilor, din prima parte a anului 1997, numele cargoului a fost schimbat in SAMMARINA, pavilionul arborat ramanand cel romanesc.
Redam in continuare cateva detalii primite prin amabilitatea domnului Danut Lucaci:
“Seful RTG care a fost la bord a povestit exact cum a esuat nava pe recif. Nava era incarcata cu celuloza pentru hartie, comandantul Stamatescu isi luase o camera video de la Singapore si a vrut sa filmeze o epava esuata pe un recif.
Hartile indicau adancime suficienta pentru pescajul navei la momentul respectiv, dar totusi nava s-a pus pe uscat. Comandantul a incercat sa scoata nava de pe recif punand masina inapoi, dupa care inainte si tot asa, pana a proptit-o de nu s-au mai putut misca si s-a spart si un tanc de pacura in dublul fund, care a ajuns si in magazia de marfa peste balotii de pulpa de hartie, care s-au imbibat ca sugativa.
La Singapore s-a facut si depoluarea care a costat destul de mult. La sfarsitul lui noiembrie 1994 m-am ambarcat pe MN PLATARESTI la Bangkok, nava adusese din tara foile de tabla pentru repararea corpului navei FRASINET. Reparatia s-a facut atat de “bine” la Singapore, ca la intoarcerea in tara nava nu mai sarea de 12 noduri viteza.
Cand a fost bagata in doc pentru reparatii si modificari in tara, au constatat ca dublul fund facuse sageata spre interior datorita sudurilor insuficiente in dublul fund.
Nava a suferit multiple modificari care sa reduca tonajul luat in considerare la plata tranzitului prin diferite canale de navigatie, taierea puntii intermediare din magaziile de marfa, ca sa reduca echipajul de punte, etc; toate acestea au contribuit la afectarea structurii de rezistenta.
Nu mai spun cum arata nava in zona cabinelor de nebrevetati unde s-au desfiintat cateva cabine. Aveai impresia ca esti intr-o pestera.”
Cargoul a continuat sa fie folosit pana la sfarsitul anului 2000, cand a fost vandut la fier vechi pentru 730.000 USD.
A efectuat un ultim voiaj, cu destinatia Alang /India, unde a ajuns la data de 21.01.2001, ulterior fiind dezmembrat.
Cargourile SAMMARINA (ex FRASINET) si SAMMARINA 4 (ex SIMERIA) in portul Constanta, 2.08.1998 – foto: Laurentiu Mironescu
Cateva caracteristici ale navei:
– Lungime: 130.81 m, latime: 17,70 m, pescaj: 8,10 m
– IMO: 7644570
– Call sgn: YQEU
– 8.750 tdw/ 6.253 Gt
– propulsat de un motor fabricat la Tvornica Dizel Motora “3. Maj” – Rijeka – licenta Sulzer, 5RD68, motor ce dezvolta 6.100 CP
– bunker combustibil: 614 t
– viteza maxima: 15 Nd
– dotat cu 3 diesel-generatoare a cate 250 KW, 400 V, 50 Hz CA
– 4 magazii, 4 cranice a cate 5 t SWL fiecare
Ultimele Comentarii