Remorcherul VADENI la Constanta, 18.08.2009 – galerie foto: Cristian Gregoretti

Remorcherul maritim VADENI (1975-2011)

A fost construit la Santierul Naval Braila, numar de santier 1121, fiind livrat Navrom Galati in cursul lunii februarie 1975.
Si-a desfasurat activitatea ca remorcher de manevra in portul Braila.
In 1991, odata cu reorganizarea Intreprinderii de Navigatie Fluviala Navrom, a ajuns in patrimoniul nou infiintatei companii, SC Hercules SA Braila. A continuat sa fie folosit ca remorcher de manevra la Braila.
In cursul anului 2007 a fost vandut Black Sea Services Constanta. Corpul a fost vopsit in albastru, iar suprastructura in alb.
A continuat sa fie folosit cu acelasi nume – VADENI – la manevrele portuare din Constanta, si mai rar, la Mangalia sau Midia.
Soarta i-a fost pecetluita in urma incidentului din data de 8.03.2010, cand, in jurul orei 16, participa, impreuna cu nava sora ACHILE (ex SMIRDAN) la manevrele pentru mutatea portcontainerului CMA CGM DEBUSSY din dana 123 in dana 115 a portului Constanta Sud – Agigea.
Puterea celor doua batrane remorchere s-a dovedit insuficienta pentru manevrarea acelui portcontainer. Acesta a lovit usor un vrachier turcesc, stationat la dana 114 (HACI FATMA SARI), dupa care a strivit , practic, remorcherul VADENI, acesta fiind prins intre portcontainer si dana, inclinandu-se la 45 de grade in tribord. Din fericire, dupa indepartarea portcontainerului, VADENI a revenit pe linia de plutire.
Nu s-au inregistrat victime si nici poluare, insa remorcherul a suferit avarii majore, fiind apoi retras din serviciu la dana tehnica.
L-am revazut in septembrie 2010 retras la dana tehnica: avea braul metalic din tribord pupa deformat pe cativa metri, cosul din tribord, precum si catargul inclinate catre babord.
In cursul anului 2011 a fost vandut la fier vechi, fiind remorcat la Tomini Trading Constanta, unde a fost dezmembrat.

Incidentul care i-a adus sfarsitul remorcherului VADENI, Constanta Sud-Agigea, 8.03.2010 – youtube / Blacks Vodkas

Caracteristici remorcher:
– Lungime 29,30 m, latime 8,20 m, pescaj maxim: 3,29 m
– 308 tdw / 195 Gt
– IMO: 7623423
– propulsia este asigurata de 2 motoare diesel in 2 timpi, tip RUSKIY DIESEL LENINGRAD fabricatie ex URSS, model 6D30/50-4, 600 CP fiecare; functionau la turatii constante, stabilite de constructor; in cazul de fata turatia era de 350 rpm
– cele 2 motoare erau cuplate la unitatile hidraulice de comanda a pasului elicelor (masinile de pas) prin intermediul a doua axe, sprijinite de doua lagare de impingere, lubrificate cu ulei
– elice pas variabil din aliaj in duza mobila.
– bunker combustibil: 39 t
– viteza: 10 Nd
– dotat cu doua diesel generatore: 1 x D110 UTB Brasov de 35 KW, 380 V, 50 HZ; al doilea generator, cunoscut si sub denumirea de Geax, este unul antrenat de arborele (axul) intermediar dintre motorul principal tribord si unitatea hidraulica de comanda a pasului elicei Tb (masina de pas) prin intermediul a 5 curele trapezoidale; Pe perioada marsului sau manevrei in port, se decupleaza diesel generatorul D110 si se trece pe generatorul antrenat de acest arbore (ax).
– dotat cu o motopompa FI-FI tip TORPEDO, cu un debit de 300mc/ora, fabricata in ex Yugoslavia
– Bolard pull 15 t
– nave surori: HUEDIN, PELES, DOCHER I, CISNADIE, MEDIAS, BRAN, ADAMCLISI, GRINDU, CIMPENI, SMIRDAN, LAINICI, CAREI

Contributors