Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

POMPIER 3 la Galati, 1980 – foto Florin Baluta

Nava PSI tip catamaran – POMPIER 3 (1980-2005)

A fost construita la Santierul Naval Giurgiu, numar de santier 5330, fiind livrata AFDJ Galati in cursul lunii februarie 1980.
A facut parte dintr-o serie de 4 astfel de nave, construite la Giurgiu intre 1979 si 1981.
La Galati a fost acostat, initial, la pontonul AFDJ cu indicativul 4377, locatia fiind ceva mai jos de Palatul Navigatiei, in dreptul acelui post de graniceri, aflat pe mal, devenit bar dupa 1990, iar in prezent lasat in paragina, si imediat in amonte de dana de apa.
In 1983 s-a facut “rocada” intre 2 pontoane: astfel, pontonul NRTF 876, aflat in amonte de Gara Fluviala, in dreptul intersectiei dintre strazile Navelor si Portului, a fost mutat in locul pontonului AFDJ 4377.
Aceasta mutare a fost necesara deoare pontonul NRTF 876 era destinat acostarii impingatoarelor si remorcherelor straine; prezenta acestora presupunea si prezenta unui granicer inarmat in dreptul pasarelei pontonului; in noua locatie, exista acel nou post de graniceri, de unde se puteau superviza persoanele care coborau de pe navele fluviale straine.
Astfel, POMPIER 3 avea sa ajunga cu pontonul sau – AFDJ 4377 – in noua locatie, care se afla chiar in fata blocului in care locuiam.
In anii ’80 nava era bine intretinuta, echipajul facea periodic exercitii de incendiu, nava iesea in larg si erau testate toate pompele.
De intervenit pe Dunare pentru stingerea vreunui incendiu, nu imi amintesc sa fi fost cazul; doar undeva, prin 1984-1985, a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit intr-un apartament la vechile case H. Stefan, aflate chiar pe strada Portului, colt cu strada Navelor, populate la acea vreme cu tigani; fiind chiar “peste drum”, au fost intinse mai multe furtunuri de la nava de pompieri, actionandu-se rapid pentru stingerea incendiului.
In anii ’80 , langa POMPIER 3 erau trase mai mereu cele 2 nave surori ale AFDJ: MAMAIA 1 si MAMAIA 2.
Din toamna anului 1990, in locul navelor MAMAIA avea sa-si faca aparitia, in dana dubla cu POMPIER 3, o nava ce avea sa devina un adevarat simbol al orasului Galati – remorcherul multifunctional ALBATROS 1.
Din pacate, acei ani ai “democratiei” de dupa 1990 nu au adus nimic bun pentru POMPIER 3: antrenamentele, exercitiile de incendiu, iesirile pe Dunare au inceput sa fie din ce in ce mai rare, la fel si intretinerea navei … iar acest lucru acea sa se vada!
Nu imi amintesc cu exactitate anul, era cu siguranta pana prin 1994, perioada in care navele de croaziera sovietice veneau rand pe rand la Galati, cu “turisti”, mare parte ucraineni. Care “turisti”, cum debarcau, se intindeau pe acele “scari” de la faleza care incepeau cam din dreptul lui POMPIER 3 si tineau pana la Liceul de Marina; aici vindeau tot ce se putea vinde, ca intr-un talcioc ambulant: de la conserve, dulciuri, pana la caciuli de blana si bormasini…
Intr-una din acele zile acostase in port nava de croaziera VOLGA, care, la lungimea ei, ocupa 2 pontoane: pontonul 2 (NRTF 918) si pontonul 3 (NRTF 874).
Dupa luni, poate chiar ani, in acea zi, POMPIER 3 a pornit motoarele, vrand sa plece de la ponton; acesta a iesit putin in larg, apoi, ce ce a urmat, e destul de hilar, insa putea sa se incheie urat…
Ma uitam la el cum se departase putin de mal, cand, deodata, un fum negru a iesit pe ambele cosuri, iar POMPIER 3 a pornit… cu toata viteza inapoi; la bord se instalase panica, in disperare cativa membri ai echipajului au alergat la prova, lansand cele 2 ancore.
POMPIER 3 a trecut cu viteza pe langa una dintre navele SEMNAL aflata la pontonul din spatele lui, apoi pe langa MIRCESTI, pe atunci restaurant in portul Galati, dupa care nu l-am mai putut vedea, fiind mascat de cladirea Romtrans/Navlomar. Ii vedeam doar schela, pe deasupra acelei cladiri. Imediat s-a auzit o bubuitura puternica, iar schela sa s-a aplecat catre tribord…. POMPIER 3 intrase cu pupa tribord, in nava de croaziera VOLGA, cauzandu-i acesteia o ruptura in prova babord pe cativa metri, deasupra liniei de plutire.
Si POMPIER 3 s-a ales cu balustrada rupta si cu o indoitura zdravana in pupa tribord.
Recunosc, acel incident, la vremea respectiva, mi s-a parut un fel de “ziua judecatii” pentru VOLGA, acesata “platind” pentru lovitura aplicata pasagerului MOGOSOAIA in 1982, dupa care a disparut in ceata.
POMPIER 3 a mai vazut o reparatie mai serioasa cred ca abia prin 1996-1997.
In 1998 a ajuns in patrimoniul nou infiintatei companii Resalv Galati, aparuta in urma reorganizarii AFDJ Galati. In scurta existenta, aceasta companie a fost condusa de asa zis manageri, numiti politic, care au dus compania in nici 4 ani la faliment.
In “era Resalv”, in POMPIER 3 nu s-a mai investit nimic.
Pe 27.12.2001, Resalv a organizat o licitatie publica pentru vanzarea la fier vechi a catorva nave, printre care si POMPIER 3. Pretul de pornire a licitatiei era de 25 USD/tona fier si 500 USD/tona neferoase. Nu s-a aratat nimeni interesat de POMPIER 3…
Pe 9.10.2002 s-a organizat inca o licitatie, pentru singura nava ramasa nevanduta – POMPIER 3. De data acesata, pretul de pornire a licitatiei a fost fixat la 55.000 USD, exclusiv cota TVA. Nici cu aceasta ocazia nava nu a fost vanduta, asa ca a ramas in aceeasi locatie…
A fost vanduta la fier vechi de abia in 2005. A fost remorcata pana la Braila, unde a fost dezmembrata.

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

POMPIER 3 & PERSEUS (ex ALBATROS 1) la Galati, 22.05.2004 – foto: Cristian Gregoretti

Caracteristici nava:
– Lungime: 37,44 m, latime: 11,68 m, pescaj: 2,48 m
– deplasament: 295 t
– IMO: 8037906
– propulsata de 2 motoare tip MB820DC (licenta Maybach) a cate 965 CP fiecare, fabricate la Uzinele 23 August, Bucuresti
– transmisie: reductoar-inversor
– 2 elice cu pas variabil
– 3 diesel generatoare: 2 x 100 KW, 380 V, 50 Hz si 1 x 56 kW, 380 V, 50 Hz
– viteza maxima: 13.2 Nd
– dotata cu 4 pompe centrifugale de 300 m3/h la 8 atm sau 150m3/h la 15 atm; 8 tunuri refulare spuma-apa de 3.000 l/min; 4 rezervoare lichid spumogen de 7.200 l
– nave surori: CHIMPEX 2 (ex POMPIER 4), POMPIER 8 si POMPIER 9