dr. CRISTIAN CRACIUNOIU 20 dec.1951 – 8 oct. 2012
Absolvent al Institului Politehnic din Bucuresti in 1975, doctor inginer in echipamente periferice pentru calculatoare, istoric naval, a fost cadru didactic asociat la Catedra de Mecanica Fina, autor a peste 40 de articole de specialitate si a 7 inventii brevetate la OSIM.
Marina si aviatia romana au fost pasiunea de o viata, directorul si editorul revistelor romanesti “Modelism International”si “Tehnica si Tehnologie Militara”, cu care ne-a delectat cu imagini, articole istorice si planuri pe teme navale . In paginile revistelor au fost prezentate aproape toate unitatile Marinei Militare Romane si numeroase nave traditionale. Prin activitataa sa a realizat o imensă operă rezultat al zecilor de ani de cercetare asiduă, contribuind din plin la reconstituirea istoriei acestor arme.
A scris peste 300 de articole in domeniu, o parte dintre ele fiind publicate in reviste din Anglia, Franta, Statele Unite ale Americii, Germania , Italia, toate cu subiecte romanesti.
A consiliat în numeroase şi importante situaţii legate de patrimoniul istoric naval şi aviatic naţional, coautor al proiectului şi mmbru in colectivul de reabilitare a pasagerului fluvial “Borcea”.ecarii dintre noi.
Autor si coautor a numeroase carti cu subiecte de marina romana, lista completa poate fi vizualizata in pagina omagiala dr. Inginer Craciunoiu .
In cadrul echipei marinarii.ro a furnizat mai multe fotografii si date despre nave romanesti, a particpat direct la realizarea mai multor pagini din Registrul Naval Virtual, a promovat web site-ul marinarii.ro in revista Modelism. Mare parte din materialele si fotografiile furnizate nu au fost publicate inca in web site.
Pe 8 octombrie 2012 s-a inaltat la cer spre flota cerului fara sa se mai intoarca. A fost inmormantat cu onoruri militare la cimitirul Ghencea din Bucuresti. Un ultim drum incheiat in aplauze … pe valurile Dunarii cu onoruri militare pentru un amiral al modelismului romanesc.
A fost un om de ne-inlocuit, o persoana generoasa care radia de viata, plina de povestiri si poante, o enciclopedie umana care avea raspuns la orice intrebare si orice problema.
Modelism este singura publicatie scrisa la care am citit toate numerele, e prima revista pe care imi aduc aminte ca am cumparat-o, nu cred sa existe marinar sau aviator roman care sa nu fi citit cel putin un numar al revistei.
A inspirat generatii atat prin revista cat si prin cartile si articolele pe care le-a publicat si nu numai.
Ultima data cand l-am vazut a fost la magazinul Modelism si va ramane o zi memorabila pentru mine, dupa cateva ore de discutii asupra mai multor nave romanesti a intrat un pusti de 5-6 ani in magazin dupa ce privise de afara cateva minute la vitrina cu modele. Cateva momente mai tarziu a intrat si mama lui, pustiul era cu ochii pe machetele statice gata asamblate si a zis ” vreau si eu un avion” aratand catre “Baronul Rosu”. Maica-sa l-a luat de mana sa-l ia afara din magazin zicandu-i. lasa ca-ti iau alta data ca nu am bani acum la care domnul Craciunoiu s-a uitat la fata dezamagita a copilului si a scos din una din cutii o macheta neasambla din rasina ( de IAR 80 daca nu ma insel) si impreuna cu un tub de loctite i-a dat-o pustiului si i-a zis ” uite, construieste-l pe acesta mai intai ” . Pustiul a facut o fata fascinata , imi este greu sa descriu momentul, nu era numai multumirea pentru cadou cat si inspiratia pe care o primise, a multumit, a plecat cu macheta in mana si cu ochii privind inapoi in sus la avionul mare care era agatat de tavan in magazin … si asa s-a mai nascut un modelist …
Tastezi Cristian Crăciunoiu pe google și îl găsești regretat pe forumuri … 1000 de lacrimi pentru cel ce a fost părintele revistei MODELISM, crâmpeiul acela de hârtie ce ne-a bucurat sufletele şi ostoit setea de cunoaştere atâta amar de ani, omul acela complet ieşit din comun, cel ce-ţi rămânea în memorie doar după o singură discuţie cu el, plecat dintre noi astăzi, 9 octombrie 2012 (…)
Cumpăram înainte revista, nu știu cine era implicat în realizarea ei, îmi pare rău însă când aud că mor oameni de valoare, ramân din ce în ce mai multe jarle, păcat, suntem tot mai săraci! …
Acum câteva ore m-am întâlnit cu cineva care mi-a zis că CC a plecat dintre noi. Iar soția lui mi-a confirmat trista veste. Pentru cei ca mine care i-au citit revista sau și cărțile, a fost un om deosebit. Cum am avut onoarea să îl și cunosc personal, „om” e ceva care îl descrie cu prea puține cuvinte (…) Sunt șocat și îmi pare tare rău …
Amirale, îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai zis, oferit. Regret că te-ai înălțat așa de rapid spre flota cerului.
Cristian Crăciunoiu a fost și nu mai este. A lăsat în urmă o imensă operă, rezultat al zecilor de ani de cercetare neobosită și pasionată … a lăsat în urmă imaginea unui om pentru care aviația și marina erau o religie … și, după cum vedeți din mesajele de mai sus, culese din mediul virtual, a lăsat în urmă o imensă părere de rău pentru toate cele ce ar fi urmat și nu mai urmează.
Ne cunoșteam de ceva vreme, nici nu mai știu … să fie zece, să fie doisprezece ani. Ne vedeam când și când. Îl vizitam rar, dar mult … veneam pentru jumătate de oră și plecam după patru ore, niciodată cu mâna goală … ba o machetă, ba un tablouaș, fotografii, orice. Nu prea au fost ședințe sau evenimente ale Ligii Navale la care să-mi fi refuzat invitația. Că era Constanța, Brăila sau București, se suia în mașină și, când începea ședința, îl aveam în față … sau la tribună, unde nu se lăsa până nu venea c-o povestioară, o cimilitură, ceva …
Știam că e bolnav și că se simte rău … îl simțeam din voce. Mi-am dat seama că i-ar fi incomfortabil să îl vizitez, dar îl sunam, când și când. Luni, 8 octombrie, l-am sunat … mi-a răspuns … Ce mai faceți, domnu’ Crăciunoiu? Ooho, dom’ președinte … nu mă scotea din președinte … ce să fac, am terminat cartea cu navele marinei militare de dinainte de nu știu când, e gata, mai am și cartea cu … vocea nesigură, nu tonul ăla de pișicher dintotdeauna … chiar și așa, domnul Crăciunoiu îmi spunea de ce-a făcut și ce are în plan să facă. Din păcate, soarta nu l-a mai lăsat să facă ce și-a propus. N-am știut că e ultima oară când îl aud … iar de văzut … nu vreau să-l văd când lasă docul la apă … vreau să mi-l aduc aminte energic și pontos.
Ca și amiralul Petre dispărut în februarie și domnul Crăciunoiu face parte din galeria extrem de rară a personajelor care nu pot fi înlocuite. Pasiunea pentru aviație și marină a inginerului Crăciunoiu este pur și simplu irepetabilă.
Voiaj bun, domnule Crăciunoiu … voiaj bun.
Biografie : Data şi locul naşterii: 20 decembrie 1951
Studii :
Inginer – Institutul Politehnic Bucureşti
Doctorat – Susţinut în 1981 la Institutul Politehnic Bucureşti, prof. Nicolae Manolescu – „ Echipamente Periferice Calculatoare pentru imprimare”
Ziarist – Facultatea de Ziaristică
Limbi străine : engleză, franceză, italiană, rusă, germană, spaniolă
Locuri de muncă:
FEPER – Şef Atelier Prototipuri 1975-1981,
Redactia revistelor Ştiinţă şi tehnică,Tehnium, Modelism 1982-1994,
– TVR 1994-2012.
Functii ocupate:
– Consilier al ministrului
– 1992 – 1996, Ministerul Tineretului si Sportului
– 1996 – 2000 Ministerul Transporturilor,
– 2000 – 2004 Ministerul Comunicaţiilor şi al Tehnologiilor Informatice
2003- 2005 Redactor Sef TVR sectia Stiinta
2005-2007 Membru in Consiliul de Administratie IAR Brasov
Invenţii brevetate la OSIM : 7 din domeniile aparaturii medicale, echipamentelor periferice calculatoare, mecanisme, tehnică militară
Articolele cu caracter tehnico-ştiinţific publicate: circa 400 în Ştiinţă şi Tehnică, Tehnium, Modelism, cît şi în Italia, Franţa, SUA şi Marea Britanie
Cicluri de emisiuni Tv :
Pas cu pas – 6 ani săptămânal
Povestiri cu Internet neaşteptat – 14 episoade
Zburătorii României – 40 episoade
Start Rec – 12 episoade
Lumea de mâine – 8 episoade
Emisiuni realizate în cadrul unor cicluri mai ample sau accidental, cum ar fi Universul Cunoaşterii, Eclipsa etc.
Premii:
Menţiune a Academiei Române pentru „Corăbii Străbune” în 1983- Premiul de televiziune al Asociaţiei ROMATOM în 2000 pentru emisiunile şi documentarele din 1999 relativ la protecţia mediului şi energetica nucleară.
Premii acordate de Muzeului Aviaţiei Române
Premiul revistei Magazin Istoric pentru materiale cu caracter original
Decoraţii:
Ordinul „Pentru Marină” cls.1 oferit de Asociaţia Veteranilor din România
Diploma de PILOT ONORIFIC AL FORŢELOR Aeriene în 2006
Cărţi publicate:
În Marea Britanie: Third Axis, Fourth Ally, Ed. Arms and Armour – London 1995, Ediţia II în SUA Ed. Hailer, Florida 2004
Franţa : Operation Tidal Wave, 2003 Lela Presse
În Romania :
Vechi nave româneşti 1979,
Corăbii Străbune 1983,
Dialogul Omului cu marea 1985,
Low Danube Paddle Steamers 1995,
Seaplanes over the Black Sea 1941-1944 – 1995
Danube Monitors 1996,
Romanian Navy in WW2 1996,
Jets in Romanian Air Force Colours 1997,
La chasse de Nuit Germano-Roumaine 1943-1944, 1997
Roumanian Black Hussars, 1998
Grupul 3 picaj – 1998 – ISBN-10: 973-98883-0-5, ISBN-13: 973-98883-0-5
Marina în Primul Război Mondial – 2000
Oţel, aburi, şi torpile, marina în războiul de independenţă – 2001
Escadrila Albă 2002, Romanian Aeronautics in WW2 – 2003
Romanian Navz Torpedo-Boats – 2003,
222 Best Rumanian Royal Navy Pictures 1941-1945 – 2007
7222 Best Rumanian Royal Air Force Pictures 1941-1945 – 2008
Romanian Aeronautics in WW1 2009,Henri Coandă şi avioanele sale – 2010.
Monografii: Războiul submarin în Marea Neagră, „Moş Neaţă”- IAR-39, Louis Bleriot şi Aeronautica Română, Heinkel 114, Blindatele Dunării, Hidroaviaţia României, Înmormântarea unui proiect românesc GETTA, etc
Pagină actualizată 23 Septembrie 2020 – Cristian Munteanu – introdus coperti carti rezolutie mare, introdus extras din blogul lui Laurentiu Miorescu.
Ultimele Comentarii