Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul  FRUNZANESTI tranzitand Bosforul undeva intre anii 1995-1997 – foto: Louis Bosschaart

Cargoul FRUNZANESTI (1977-2009)

A fost construit la Santierul Naval Galati, numar de santier 666, fiind livrat Navrom Constanta in cursul lunii martie 1977.
A ramas la Navrom Constanta si dupa 1990, an in care Navrom a fost divizata in cele 3 companii: Navrom, Romline si Petromin.
Incepand cu septembrie 1994 a fost inchiriat (contract de bare-boat) High Sea Services srl Constanta, impreuna cu alte 7 cargouri (5 din aceeasi clasa, plus SALAJ si NASAUD). A continuat sa navige sub acelasi nume si sub pavilion romanesc.
Contractul de inchiriere era semnat pe 7 ani, dar…. Ceea ce a urmat este “scenariul clasic”, atat de cunoscut in randul acestor asa numite “companii private de shipping”: imprumut luat la Bancorex, pentru “reparatii/retehnologizari nave”, intarzieri la plata echipajului, aprovizionarea cu intarziere a navelor cu cele necesare, taxe portuare neplatite, acumulare de datorii…
Imprumutul contractat de catre High Sea Services la Bancorex a fost girat prin ipotecarea catre banca a unuia dintre cargourile inchiriate, si anume, GRUIA. Care cargou, GRUIA, nu apucase sa efectueze vreun voiaj la viata sa, el fiind construit in 1981 si fiind trecut in conservare in portul Galati din anii ’80 din cauza calarii motorului principal in timpul probelor de mare!
Cargoul FRUNZANESTI avea sa fie arestat in septembrie 1997 la Marghera/Italia pentru neplata companiei locale ce asigurase bunkerajul navei, precum si pentru datorii fata de echipaj, care se ridicau la 124.000 USD.
High Sea Service a abandonat-o, efectiv, acolo.
La data de 12 noiembrie 1997 Navrom a retras, cu tot cu datorii, cargourile inchiriate High Sea Services.
In urma High Sea Service srl a ramas o “gaura” la Bancorex de 2,1 milioane USD, conform listei publicate de catre AVAS: http://www.aaas.gov.ro/upload/Debitori%20Bancorex.pdf . Bani care nu au fost si nu vor mai fi achitati niciodata!
Situatia de cargoul FRUNZANESTI avea sa se inrautateasca: in ianuarie 1998 nava ramasese fara alimente si combustibil, echipajul solicitand repatrierea.
Cargoul avea sa mai ramana mult si bine acolo, la Marghera, Navrom reusind cu greu sa asigure combustibil si alimente pentru echipajele de siguranta trimise pe nava.
Pe 26 noiembrie 1998 a fost elaborata Hotararea de Guvern nr. 849, prin care erau alocate fonduri pentru asigurarea celor necesare navelor aflate in arest; pe lista se regasea si cargoul FRUNZANESTI.
Cargoul a ramas acolo pana in august 2000, cand a fost vandut Sea Pioneer Denizcilik din Turcia, care mai avea in operare si fostul cargou romanesc FELDIOARA si unde avea sa mai ajunga ulterior si fostul cargou ILFOV.
A fost reparat la santierul naval din Tuzla/Turcia, dupa care numele i-a fost schimbat in K. NICOLAS, pavilionul arborat fiind cel al St. Vincent & Grenadines.
In noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2003, in timp ce se afla la dana 6 din portul Constanta, de unde incarca cereale, un incendiu a izbucnit in sala masini. S-a intervenit cu 5 autospeciale ale pompierilor precum si cu nava PSI POMPIER 8, incendiul fiind lichidat dupa 1 ora. Cauza a fost un scurtcircuit.
Dupa reparatiile efectuate la Constanta si-a reluat voiajele.
La inceputul anului 2006 a trecut printr-o reparatie capitala in Turcia, cu aceasta ocazie fiindu-i inlaturate toate cele 4 cranice.
A continuat sa navige pana in vara anului 2009, cand a fost vandut la fier vechi. A efectuat un ultim voiaj cu destinatia Lianyungang/China, unde a ajuns pe 9 august 2009, fiind ulterior dezmembrat.

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul K. NICOLAS (ex FRUNZANESTI) tranzitand Bosforul in septembrie 2007 – foto: John Sins

Cateva caracteristici ale cargoului:
– Lungime: 130,81 m, latime: 17,70 m, pescaj: 8,10 m
– IMO: 7643423
– Call sign: YQEV
– 8.750 tdw/ 6.253 Gt
– propulsia: un motor fabricat la Tvornica Dizel Motora “3. Maj”, Rijeka – licenta Sulzer, 5RD68, motor ce dezvolta 6.100 CP.
– viteza maxima: 16 Nd
– bunker: 614 tone
– 3 diesel generatoare a cate 250 KW, 400V 50 HZ CA fiecare
– 4 magazii, 4 cranice a cate 5t SWL fiecare