Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul  FILARET arestat la Rouen/Franta, noiembrie 1986 – foto: Yvon Perchoc

Cargoul FILARET / FAIRSKY / STAL (1979-2009)

A fost construit la Santierul Naval Braila, numar de santier 1190, fiind livrat Navrom Constanta in cursul lunii februarie 1979.
In acea teribila iarna 1984-1985 cargoul FILARET se afla pe Dunare. L-am vazut atunci de cateva ori navigand in amonte de la Galati la Braila, apoi inapoi la Galati, spargand gheata pe Dunare.
La data de 20.11.1985, cargoul FILARET a fost arestat in portul Rouen/Franta la cererea unor creditori straini, in contul unor datoriilor acumulate de catre intreprinderile de comert exterior romanesti.
Modul in care au actionat autoritatile franceze a fost total eronat, acestea sechestrand o nava care, chiar daca apartinea statului roman, tinea de o cu totul companie – Navrom Constanta.
Au fost necesari peste 3 ani pentru a rezolva acest litigiu. In apararea intereselor Navrom a actionat Oficiul Juridic al acesteia, condus de catre CLC Ioan Pascal, care a reusit, in cele din urma, sa demonstreze autoritatilor franceze confuzia de patrimoniu care determinase arestarea navei.
Sechestrul asupra cargoului FILARET a fost ridicat pe 13.04.1989, acesta fiind remorcat de catre mineralierul BAIA DE ARAMA si adus in tara, voiajul desfasurandu-se in perioada 30.04 – 18.05.1989.
In luna august 1989 au inceput reparatiile in Santierul Naval Galati. Nava era intr-o stare jalnica dupa anii petrecuti in arest in Franta (multumim pt info d-lui Toma Gheorghe).

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul SHINGAL (ex FILARET) septembrie 2007 – foto: John Sins

Cargoul FILARET ajuns in patrimoniul Romline Constanta dupa 1990, an in care Navrom a fost divizata in cele 3 companii: Navrom, Romline si Petromin.
Incepand cu 10.03.1994 a fost inchiriat (contract de bare-boat) Navlomar Bucuresti, impreuna cu nava sora, GOSTINU. Durata contractului era de 5 ani.
Numele cargoului a fost schimbat in FAIRSKY, pavilionul arborat ramanand cel romanesc. In realitate, cargourile au fost operate de catre filiala din Grecia a Navlomar.
Ceea ce a urmat e “scenariul clasic” al navelor inchiriate in acei ani unor “privati”: aprovizionarea cu intarziere a navelor cu piese de schimb si alimente, acumularea treptata a datoriilor care ducea la arestarea navelor prin diverse porturi, echipaje tinute cu lunile la bordul navelor, neplatite…
In vara anului 1997 cargoul FAISKY a ajuns la reparatii in Santierul Naval din Bahrain. In septembrie 1997 cargoul a fost arestat la Bahrain in contul datoriilor catre santier, pentru lucrarile prestate, pentru care grecii de la Navlomar taraganau plata.
A urmat apoi retragerea celor 2 cargouri din acest contract dezastruos in noiembrie 1997, din cauza restantelor la plata chiriilor, care in acel moment se ridicau la 500.000 USD, la care se adaugau si alte datorii de aproximativ 1 milion de dolari facute de Navlomar in contul celor doua cargouri.
Deoarece Romline nu dispunea de fonduri suficiente pentru a achita datoriile cargoului FAIRSKY, acesta a ramas in arest pana in ianuarie 1999.
Au urmat luni de cosmar pentru membrii echipajui care au trebuit sa suporte temperaturi de 50 de grade ziua si aproape 40 de grade noaptea, in conditiile in care aerul conditionat nu functiona, iar consumul apei era rationalizat.
Dupa eliberarea cargoului din arest, in ianuarie 1999, numele i-a fost schimbat in STAL, pavilionul arborat ramanand cel romanesc. A fost adus la Constanta.
In noiembrie 1999 cargoul STAL avea sa fie arestat din nou, la Constanta, in contul datoriilor acumulate de catre Romline la APC (Administratia Portului Constanta), datorii care se ridicau la 3,8 miliare lei vechi.
APC chiar dispusese scoaterea cargoului la licitatie pentru recuperarea prejudiciului.
Cargoul STAL avea sa ramana arestat in portul Constanta pana in martie 2001, cand a fost executat silit de catre AVAB in contul datoriilor Romline. Acesta a fost adjudecat de catre IMMS (International Maritime & Marine Service), filiala din Marea Britanie.

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul SHINGAL (ex FILARET) septembrie 2007 – foto: John Sins

Numele i-a fost schimbat in MAJESTIC K, pavilionul arborat fiind cel maltez. Operarea cargoului a revenit Metkar Shipping & Trading Constanta. corpul cargoului a fost vopsit in negru, suprastructura in alb, iar cosul in verde, avand imprimat pe el acel trifoi alb.
In martie 2003 i-a fost schimbat numele in SUNSET K, iar pavilionul a fost schimbat cu cel panamez, ramanand sub operarea Metkar
A urmat o noua schimbare de nume in februarie 2004, noul nume fiind SHINGAL.
Soarta sa a fost pecetluita de un eveniment petrecut pe 7.01.2009: in jurul orei 9:30 AM, in timp ce se afla in mars la 70 km sud de Port Said, un incendiu a izbucnit in sala masini. Acesta a cuprins apoi tot castelul navei, distrugandu-l.
Din pacate in incendiu si-a pierdut viata inginerul Ion Salcescu – 56 ani. Restul de 18 membri ai echipajului au fost salvati. Cargoul a fost ancorat apoi in zona Great Bitter Lake, ulterior fiind declarat “Total Loss” si abandonat acolo.
Se pare ca a fost dezmembrat la sfarsitul anului 2010.

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul SHINGAL (ex FILARET) abandonat dupa incendiu in Great Bitter Lake, Egipt, 1.07.2009 – foto: Andy Fox

Cateva caracteristici ale cargoului:
– Lungime: 130,75 m, latime: 17,70 m, pescaj: 8,10 m
– IMO: 7906124
– Call sign: YQHQ
– 8.750 tdw/ 6.253 Gt
– propulsia: un motor fabricat la Zaklady Przemyslu Metalowego “H. Cegielski” S.A.- Poznan – licenta Sulzer, 5RD68, motor ce dezvolta 6.100 CP.
– viteza maxima: 16 Nd
– bunker: 1.130 tone
– 3 diesel generatoare a cate 200 KW, 400V 50 HZ CA fiecare
– 4 magazii, 4 cranice a cate 5t SWL fiecare