Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul CALARASI la inceputul anilor ’90 – foto: Louis Bosschaart

Cargoul CALARASI (1974-1997)

A fost construit la Santierul Naval Galati, numar de santier 635, fiind livrat Navrom Constanta in cursul lunii aprilie 1974.
A ramas la Navrom Constanta si dupa 1990, an in care Navrom a fost divizata in cele 3 companii: Navrom, Romline si Petromin.
Incepand cu aprilie 1995 a fost inchiriat (contract de bare-boat) SC Hinmar Shipping Co ltd srl, patronata de catre CLC Mihai Hava. Alaturi de CALARASI, la aceeasi “companie privata de shipping” aveau sa ajunga si cargourile SMIRDAN si ORAVITA.
Ca si in cazul altor cargouri de la Navrom sau Romline, inchiriate unor astfel de “companii”, si cu CALARASI avea sa se intample la fel: datoriile catre echipaj se acumulau, aprovizionarea cargoului cu alimente si piese de schimb se facea cu mari intarzieri…
Ca si alte srl-uri care se voiau experte in operarea navelor, si SC Hinmar Shipping avea sa se imprumute la Bancorex, chipurile pentru retohnologizarea navelor inchiriate, lucru care nu s-a intamplat.
Banii luati “s-au evaporat”…
In urma SC Hinmar Shipping Co ltd Constanta a ramas o “gaura” la Bancorex de 153.652 USD, conform listei publicate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului: http://www.aaas.gov.ro/upload/Debitori%20Bancorex.pdf .
La data de 12.03.1997, Navrom a retras cargourile SMIRDAN si ORAVITA, aduse in stadiul de epava, din operarea Hinmar, care-si dovedise incompetenta. Cargoul CALARASI a ramas insa in operarea Hinmar, spre ghinionul sau….
Pe data de 10.06.1997, cargoul CALARASI a plecat din portul Maputo/ Mozambic cu destinatia Congo, avand o incarcatura de 4.000 tone faina de grau, ambalata in saci.
Cargoul a pornit catre Congo, ocolind Africa pe la Capul Bunei Sperante.
In noaptea de 12 spre 13 iunie, nava a intrat intr-o zona afectata de furtuna puternica, cu valuri foarte mari.
Pompele de ulei care deserveau motorul principal s-au dezamorsat, fiind necesara oprirea motorului principal. Acesta nu a mai putut fi repornit ulterior. Nava a ramas in voia valurilor si a inceput sa se incline periculos la babord, astfel ca s-a ordonat abandonarea acesteia.
Pe 13.06.1997, in jurul orei 10:30 cargoul CALARASI a disparut pentru totdeauna in adancuri, la 10 mile marime est de Port St Johns/ Africa de Sud.
Din 21 de membri ai echipalului au fost salvati 20, cu ajutorul unui elicopter al armatei Sud Africane. Din pacate, timonierul Ion Medeleanu a decedat.
Cargoul CALARASI avea o vechime de 23 de ani la data producerii incidentului, si ar fi necesitat reparatii capitale, inclusiv la motor, care din declaratiile ulterioare ale supravietuitorilor, se pare ca nu mai functiona la parametrii normali de multa vreme, si cedase de foarte multe ori in ultimul an.
Nava prezenta multe alte deficiente pentru care ar fi fost cu siguranta arestata in orice port al lumii civilizate. De aceea efectua doar voiaje in zona Africii si Asiei, pentru a evita arestarea sa.
Ca multe alte nave ce apartineau Navrom, si CALARASI a fost inchiriata unui srl, pentru care singurul interes era sa scoata cat mai mult profit fara a investi mai nimic. Lucru care a contribuit decisiv la scufundarea navei.
Patronul le-a interzis supravietuitorilor de pe CALARASI, la intoarcerea acasa, sa relateze presei despre starea precara a navei si modul in care aceasta a sfarsit. De altfel interesul Hinmar, cat si al Navrom era incasarea asigurarii (400.000 dolari). La cateva luni, membri echipajului au ajuns insa la capatul rabdarii pentru ca Hinmar nu le platea banii cuveniti, si au inceput sa faca dezvaluiri in presa.
Au urmat apoi aproape 2 ani de procese, la capatul carora adevarul a iesit la iveala, desi patronul Hinmar a incercat prin orice mijloace sa ascunda adevarul.
Navrom a actionat in instanta Hinmar pentru recuperarea unui prejudiciu de 536.000 dolari, provenind din chirii neachitate si asigurarea neincasata pentru pierderea navei.
Asadar, de Hinmar srl s-a ales praful. Patronul acesteia s-a reintors apoi la ceea ce stia el sa faca mai bine – comandant de cursa lunga. A fost angajat de un patron arab, care avea o flota “specifica” ce efectua transport de fier vechi, in general in Marea Neagra, Mediterana de est si Marea Rosie.
Ca o ironie a sortii, Mihai Hava pleaca in iulie 2005, ca si comandant, la bordul cargoului CORONA Z, construit tot in 1974 si aflat cam in aceeasi stare tehnica ca si CALARASI-ul. Cargoul a plecat din portul Constanta pe data de 14.07.2005, cu o incarcatura de fier vechi (se spune ca ar fi fost chiar supraincarcat cu vreo 140 tone), avand ca destinatie Turcia.
In drumul catre Turcia, dupa ce a trecut de Cap Kaliakra, nava a fost surprinsa de o furtuna puternica. Motorul principal s-a oprit, nava a inceput sa ia apa si sa se incline spre pupa, find purtata de curenti catre Bosfor. Pe 15 iulie, in jurul orei 21, cargoul s-a scufundat. salvatorii sositi la fata locului au mai vazut doar prova navei disparand in adancuri. Au salvat 9 din cei 10 membri ai echipajului.
Singurul care si-a pierdut viata a fost… comandantul navei, Mihai Hava. Accidentul a semanat izbitor cu cel al cargoului CALARASI…

Shares
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Blogger
  • Myspace

Cargoul CALARASI – foto: www.photoship.co.uk

Cateva caracteristici ale cargoului:
– Lungime: 106,14 m, latime: 14,80 m, pescaj: 7,06 m
– IMO: 7413426
– Call sign: YQDN
– 4.800 tdw/ 3.531 Gt
– propulsia: un motor licenta Sulzer, model 6RD44, fabricat la Yugoturbina, Karlovac, ce dezvolta 3.000 CP.
– viteza maxima: 14 Nd
– bunker: 268 tone
– 3 diesel generatoare: 2 x 160 KW, 400V 50 HZ CA si 1 x 100 KW, 400V 50 HZ CA
– 3 magazii, 6 bigi a cate 5t SWL, actionate de cate un vinci fiecare

Actualizări pagină :

– 30 Noiembrie 2021 – Cristian Munteanu – introdus lista navelor de acelasi tip, introdus plan profil nava si date tehnice extrase din albumul tipurilor de nave.

– 13 Iunie 2020 – Cristian Gregoretti  – Pagină creată

Contributors