Vizualizeaza nava - Barbosi

Vizualizeaza nava - Barbosi
Data lansare: .1991
Data casare: 05.2014, China
Categorie: Nave Maritime
Santier: 2 Mai, Mangalia
Companie: Petromin
Lungime: 238.15
Latime: 32.24
Pescaj: 12.5
Capacitate: 66,785 (dead weight) 39,470 GT

Scurt istoric

Nava Barbosi

IMO 9015589

Mineralierul ”Barbosi” a fost construit la Santierul Naval ”2 mai” Mangalia in 1991.
A intrat in dotarea Petromin in acelasi an. In aprilie 1991, consiliul de administratie al Petromin a hotarat colaborarea cu firma Klaveness prin infiintarea unei companii mixte straine - Petroklav in care urmau sa fie operate, initial, 5 mineraliere romanesti, printre care si ”Barbosi”.
In cursul anului 1992, acelasi CA al Petromin, hotaraste infiintarea unor companii holding, fiecare avand in proprietate cate o singura nava.Numarul navelor vizate de acest proces ajunsese la 15.
”Barbosi” a fost una dintre aceste nave, iar pavilionul a fost schimbat in cel liberian.
De asemenea, ”Barbosi” a fost pus sub ipoteca, impreuna cu alte 4 mineraliere, pentru un imprumut de 45 milioane USD luat de la Christiania Bank Oslo pentru modernizarea/retehnologizarea altor mineraliere.
In acest fel ”Barbosi” ajunge sa fie detinuta de compania ”Barbosi Inc”. Aceasta schimbare de pavilion ar fi trebuit sa fie temporara, doar pe durata rambursarii imprumutului...
La intrarea sa in proprietatea noii companii, ”Barbosi” era evaluat la 17.5 milioane USD.
Ulterior, toate cele 15 companii proprietare de unica nava aveau sa acumuleze pierderi importante datorita managementului dezastruos.
In 1999, mineralierul ”Barbosi” este vandut, impreuna cu cu mineralierele ”Baia de Cris” si ”Baneasa” pentru a rambursa parte din imprumultul luat in 1992.
Mai exact, ”Barbosi ” este vandut cu numai 5 milioane USD catre compania Stassford Shipping,Liberia. Numele navei a fost schimbat in ”Irene Oldendorff”.
In 2001 a fost revandut, noul proprietar fiind Mastrogiorgis Shipping din Grecia. Noul nume al navei a devenit ”Mastrogiorgis B”, iar noul pavilion arborat a fost St Vincent & Grenadines.
In 2005 grecii l-au revandut unei companii din China, pentru, atentie, 23 milioane USD ( conform optima shipbrokers). Noul nume al navei a devenit ”Guo Yuan 2”, pavilionul arborat fiind cel chinezesc.


”Guo Yuan 2” 18-05-2005, sursa foto: www.shipspotting.com (user: Carimar©)


 

”Guo Yuan 2” 18-05-2005, sursa foto: www.shipspotting.com (user: Carimar©)

In 2006, numele i-a fost schimbat din nou in ”Hai Xi”, nume pe care l-a purtat pana la sfarsitul activitatii.

                                                                                 ”Hai Xi” in China, ianuarie 2013, sursa: marinetraffic.com/user: 广记船务

In mai 2014 a fost vandut la fier vechi in China ( pret de vanzare necunoscut).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toti cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .

Pagina actualizata 22 Decembrie 2014 , Cristian Gregoretti

 


Comentarii